Loading...

Ion Chicu: dublarea cotei impozitului imobiliar de către Consiliul Municipal Chișinău este contraproductivă

Majorarea impozitului imobiliar aproape dublu de către Consiliul Municipal Chișinău este contraproductivă și poate avea efect invers - de diminuare a acumulărilor în buget. Opinia a fost exprimată de liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, în cadrul emisiunii "Пятница с Анатолием Голя" de la RTR Moldova.

„Impozitul imobiliar este unul local. Nu este stabilit nici de Guvern nici de Parlament. Mărimea acestuia este stabilită de către autoritățile locale, iar în cazul Chișinăului - de către Consiliul Municipal. Faptul că, în decembrie 2020, consilierii au mărit atât de brusc această taxă îmi este neclar. Poziția Guvernului a fost din contra de a plafona taxele locale, iar dacă vă amintiți mai mulți primari s-au opus măsurii”, a explicat Ion Chicu.

În același timp, Ion Chicu a remarcat că, atunci când s-a votat acest proiect în Consiliul Municipal, niciun partid care este astăzi extrem de vocal nu s-a opus majorării.
De asemenea, Ion Chicu a subliniat că renunțarea la reducerea de 15% pentru plata până la 30 iunie a impozitului a fost operată anume din considerentul de a oferi autorităților locale o mai mare flexibilitate și autonomie.

„Noi am reieșit din considerentul că autoritățile locale decid mărimea acestui impozit și pot stabili inițial cu minus cele 15% sau mai mult”, a precizat Chicu.
„Viziunea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei este că impozitele trebuie să fie din contra micșorate, iar astfel va fi posibil de majorat acumulările în buget”, a mai spus liderul PDCM.