Loading...

Ion Chicu: În actuala conjunctură regională, Kazahstan poate să joace un rol important pentru Republica Moldova

Președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în Republica Moldova, Excelența Sa, Almat Aidarbekov.

Ion Chicu a adresat un mesaj de felicitare Ambasadorului în contextul aniversării a 30-a de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Kazahstan.

”Salutăm decizia autorităților din Kazahstan de a deschide o ambasadă și de a delega primul Ambasador în țara noastră. Acest eveniment va impulsiona și mai mult colaborarea dintre țările noastre la nivel social, politic și economic și va contribui la valorificarea potențialului de care dispunem”, a spus președintele PDCM.

Ion Chicu a spus că Republica Moldova ar fi interesată în consolidarea cooperării comerciale în contextul evenimentelor regionale și provocările la care este supusă, mai cu seamă, în domeniul securității energetice. Or, Republica Kazahstan este una dintre cele mai bogate țări în ce privește rezervele de petrol și gaze naturale. 

De asemenea, s-a discutat punctual despre oportunitățile de dezvoltare a unor relațiile economice bilaterale și sporirea potențialului de export prin diversificarea gamei de produse. În acest context, Ion Chicu a amintit și de participarea companiilor kazahe în modernizarea Căilor Ferate din Moldova. ”Dezvoltarea proiectului de modernizare a CFM poate să ne recomande ca parteneri de încredere pe plan internațional”, a mai spus președintele PDCM.

Ex-premierul Chisu a mai amintit și despre proiectul de creare a 18 Platforme Industriale Multifuncționale (PIM) în raioanele republicii, care ar putea fi valorificate de către investitorii kazahi prin procesarea materiei prime agricole și exportul ei în țările asiatice.

Astfel, Ion Chicu a propus organizarea mai multor evenimente comune pentru reprezentanții mediului de afaceri, pentru a face un schimb de opinii privind avantajele Zonelor Economice Libere din Republica Moldova pentru investitorii străini. Cu atât mai mult că Republica Kazahstan are o experiență bogată în investiții, inclusiv în România. 

La rândul său, Excelența Sa, Almat Aidarbekov a confirmat interesul ţării sale pentru un dialog constructiv cu Republica Moldova, atât în plan comercial, cât și cultural. Amintim că în Kazahstan locuiesc peste 20000 de cetățeni care își trag originile din Moldova.

Menționăm că volumul comerțului bilateral în anul 2021 a constituit peste 30 mln. dolari SUA (exporturile au constituit 14 mln. dolari SUA, iar importurile – circa 16 mln. dolari SUA). Iar cadrul juridic bilateral include 35 documente care reglementează cooperarea moldo-kazahă în diferite domenii.