Loading...

MAI a prezentat rezultatul anchetei pe cazul din Aeroportul Internațional pentru bifă/ Ion Chicu: O bună parte din vină aparține SIS-ului

Președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, a fost invitatul emisiunii REZOOMAT la postul de televiziune RLIVE discutând problemele actuale ale societății și analizând evenimentele de stat care se derulează în ultima perioadă. Moderatoarea emisiunii a avut ocazia să aducă telespectatorilor o altă opinie vis-a-vis de tot ce se întîmlă în țară  de la o persoană competentă și profesionistă. 

Liderul de partid și-a expus propria părere legată de rezultatele anchetei în cazul incidentului de la Aeroportul Internațional Chișinău, prezentate de Adrian Efros. 

Ministrul într-o conferință de presă a menționat  că în cadrul anchetelor realizate urmare a incidentului, au fost constatate o serie de deficiențe și lacune, precum management defectuos, dotare insuficientă, lipsa reglementărilor pentru situații de criză. 

Totodată, ministrul a informat cetățenii despre faptul că  au fost sancționați disciplinar 9 angajați – 5 angajați au fost sancționați cu mustrare aspră, iar 4 angajați – cu concediere. Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost sancționat cu mustrare aspră, iar un secretarul de stat responsabil de politicile în domeniu va fi demis. 

Ulterior, în dimineața zile de 6 septembrie aflăm că șeful Poliției de Frontieră a fost demis totuși. Campania socială și informativă care a fost lansată de unii vloggeri și toți cei care în presă au adus clare dovezi de demitere a lui Rosian Vasiloi a avut succes.  Însă nu așa se construiește un stat de drept. 

După un caz șocant pentru întreaga comunitate, moldovenii așteptau reacții imediate, nu tărăgănate și supte din deget. Poporul s-a cam săturat de iresponsabilitatea acestei guvernări iar cazul de la Aeroportul Internațional a deschis cutia Pandorei și a descoperit haosul din structurile de stat care asigură securitatea Republicii Moldova. 

Prea mult se gîndesc cei din clanurile PAS pe cine să dea afară sau pe cine să decapiteze pentru că ei sunt legați prin scheme și înțelegerti. Nu asta ați promis acestui popor. Nu pentru aceasta v-au votat acasă și peste hotare. 

”De securitatea în Aeroportul International sunt responsabile mai multe structuri. Un rol foarte important îl are SIS și o bună parte din vină aparține SIS-ului. Această instituție dintr-o instituție care trebuie să asigure securitatea statului s-a transformat în cu totul altceva.  O bâtă a PAS-ului.  Acest lucru deloc nu se regăsește în raport.  Au prezentat raportul doar ca să bifeze.”, a relatat președintele PDCM în cadrul emisiunii. 

Politicianul foarte mult speră ca să nu se mai întâmple aceste incidente la noi în țară. Dânsul este sigur că cei de la conducere nu au făcut concluziile de rigoare în urma acestei tragedii. Dacă a rămas Vasiloi în fruntea Poliției de Frontieră aceasta înseamnă, pur și simplu, că își bat joc de noi.

”Amintiți-vă de mascarada din 27 august din Piața Marii Adunări Naționale,  când Orchestra Poliției de Frontieră intona o melodie iar un angajat făcea flotări la picioarele reginei. Acesta este nivelul lor. Ca să înțelegem nivelul de degradare la care a ajuns statul nostru și structurile principale, e suficient să contrapunem tragedia din 30 iunie 2023 cu mascarada idioată din Piața Marii Adunări Naționale. Regret că Serviciul de Informații și Securitate  nu se regăsește în raportul făcut pe cazul din Aeroportul international.”, a menționat Ion Chicu. 

Ex-premierul se arată indignat că asistăm repetat la o reglare de conturi între grupările PAS. E același scenariu ca și plecarea celor trei miniștri. Ei nu urmăresc scopul de a spori gradul de securitate la aeroport sau alt tip de securitate și e regretabil acest fapt. Republica Moldova nu poate să se dezvolte având în frunte așa incompetenți.

Mai mult, liderul de partid  a subliniat faptul că fiecare cetățean deja simte această incompetență pe propria piele și propriul buzunar. Companiile aeriene care  au plecat de pe piața Republicii Moldova, au făcut-o exclusiv din motivul declarațiilor negândite ale Maiei  Sandu și a comportamentului lipsit de responsabilitate a autorităților.