Loading...

Întrevedere cu Excelența Sa, Ambasadorul Suediei în Republica Moldova

Ion Chicu a avut un dialog constructiv cu  Excelența Sa, Katarina FRIED, Ambasadorul Suediei în Republica Moldova. La întrevedere a participat și Dl Fadei Nagacevschi - vicepreședinte PDCM și Dna Pernilla NORDWALL, Secretarul II al Ambasadei.

Reprezentanții PDCM au folosit această oportunitate pentru a mulțumi guvernului Regatului Suediei pentru ajutorul multidimensional acordat de această țara Republicii Moldova, inclusiv în perioada pandemică, în eficientizarea sistemului finanțelor publice, etc. Au mulțumit și pentru decizia guvernului suedez de a aloca țării noastre un suport financiar de 10 mln. Euro pentru plata compensațiilor în perioada rece a anului.

Totodată, diplomații suedezi au fost informați despre evoluțiile îngrijorătoare din țara noastră în materie de respectare a normelor democratice și statului de drept, despre abuzurile guvernării PAS în cadrul alegerilor generale locale din toamna acestui an, despre fărădelegile guvernării în privința presei neafiliate PAS, persecutarea oponenților politici, etc. Diplomații suedezi au fost informați că abuzurile la care recurge guvernarea PAS, acoperindu-se cu lozinci pro-europene, vor avea ca efect compromiterea acestui obiectiv. 

Au fost informat diplomații și despre eșecul reformei justiției, pe care PAS o utilizează pentru capturarea politică a acestui sistem, despre corupția și lipsa de transparență în utilizarea banilor publici, pe fonul creșterii enorme a deficitului bugetar. 

Excelența Sa, Dna Ambasador a infirmat declarațiile conducătorilor statului, că poate fi vreo discriminare în privința atribuirii proiectelor finanțate de țările UE în localitățile țării, în funcție de opțiunea electorală a locuitorilor la ultimul scrutin. Din contra, partenerii sunt dispuși să acorde tot suportul pentru toți cetățenii țării, indiferent dacă primarul este reprezentant al PAS-ului sau altor partide care au participat la aceste alegeri.


În final, Ion Chicu a adus sincere urări de bine pentru poporul Suediei în anul nou 2024, exprimând din nou recunoștința pentru ajutorul practic și real acordat de această țară poporului nostru!