Loading...

Anatol Usatîi: Edilul capitalei ar trebui să facă parte din Guvern

Anatol Usatîi, candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei(PDCM) la funcția de primar general al municipiului Chișinău vine în fața alegătorilor cu un program vast de dezvoltare a capitalei, dar și a suburbiilor, și susține că edilul trebuie să lase deoparte orgoliile. „Dacă ești primar, ești responsabil și trebuie să lucrezi cu toți, indiferent dacă îți plac sau nu”, a declarat Anatol Usatîi, în cadrul interviului „Cunoaște-ți candidatul” de la UNIMEDIA.

”Sunt pentru prima dată implicat în politică și vreau să contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Nu a fost o decizie ușoară. După ce am anunțat că ne luăm așa angajament, toți ex-miniștrii din guvernul Ion Chicu, oamenii au privit acest pas pozitiv.” a declarat Anatol Usatîi.

”Avem un program electoral care este foarte complex și l-am elaborat împreună cu membrii din PDCM.  Punem accent pe dezvoltarea economică a capitalei. Facem o analiză profundă despre unde se va mișca municipiul în următorii ani.  Ne dorim să ne implicăm în toate domeniile unde Chișinău are potențial și să atragem investitori externi.” susține candidatul PDCM, la funcția de primar general. 

Candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei la funcția de primar general al municipiului Chișinău propune soluții concrete pentru problema ambuteiajelor infernale din capitală:

1. Dirijarea automată a traficului,

2. Tranport public bine dezvoltat,

3. Dezvoltarea infrastructurii.

Totodată, construcția unei centuri în jurul Chișinăului, care ar fi formată din 5 sectoare, este posibilă, dar va dura cel puțin 3 ani, iar pentru a duce la bun sfârșit un proiect de asemenea anvergură, este nevoie de investiții în infrastructură, care se pot face și în bază de împrumuturi

Și lipsa parcărilor poate fi soluționată, în primul rând în centrul capitalei, care este supraaglomerat, susține Anatol Usatîi. De asemenea, Usatîi susține că întreprinderile municipale, care oferă servicii chișinăuienilor, vor trece printr-o radiografie și un audit funcțional, dacă va fi ales primar.

Totodată, Anatol Usatîi a relatat despre experiența sa de până acum.  Cele mai relevante realizări fiind:

1.    Manager de PROIECT MCC (Millenium Challenge Corporation – Corporația Provocările Mileniului). A participat la implementarea proiectului de reabilitarea drumurilor din cadrul programului COMPACT (costul aproximativ 100 mln de dolari SUA). Acest proiect a inclus  reabilitarea tronsonului de drum Sărăteni – Soroca cu o lungimea de cca. 100 km, construcția și reabilitarea podurilor, lucrări de amenajare in localități (trotuare, iluminat stradal etc).

2. Viceministru responsabil de domeniul dezvoltării regionale.

La Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a fost responsabil pentru elaborarea și executarea proiectelor de importanța regională în domeniile: aprovizionare cu apă și canalizare pe toată țara, managementul deșeurilor solide, infrastructura drumurilor regionale și locale(  s-au construit zeci de porțiuni de drum în toată țara), eficiența energetică (școli, grădinițe, iluminat stradal în localități),  infrastructura de afaceri (parcul industrial din orașul Edineț, R-ul Râșcani – piața agricolă).

3.    Secretar de Stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii

A fost responsabil de domeniul  construcțiilor, urbanism și locuințe pe toată țara. A participat la elaborarea și promovarea politicilor din domeniile vizate, inclusiv Legea Condominiumului, Codul Urbanismului și Construcțiilor, legislația tehnică pentru calitatea materialelor de constructie.

Interviul de la UNIMEDIA poate fi vizionat aici,