Loading...
Delegați și invitați din toate raioanele țării s-au întrunit astăzi la Chișinău pentru a desfășura Congresul PDCM, care a avut pe ordinea de zi mai multe subiecte, inclusiv alegerea președintelui formațiunii.
La Congres au fost invitați și partenerii politici ai PDCM din Blocul Alternativa. Dnii Alexandr Stoianoglo și Mark Tkaciuk au adresat participanților la Congres mesaje de salut și și-au exprimat convingerea, că echipa unită a Blocului Alternativa este în stare să asigure o guvernare eficientă a țării, axată pe interesele și necesitățile majorității cetățenilor țării.
Congresul PDCM a operat modificări în Statutul formațiunii politice și a desfășurat alegerile președintelui partidului, în conformitate cu exigențele statutare. Președinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei a fost ales Dl Ion Chicu, care a exercitat această funcție până în prezent.
La finalul Congresului, participanții au adoptat prin unanimitate de voturi Rezoluția cu privire la situația social-politică din Republica Moldova, instaurarea dictaturii și limitarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor țării.
REZOLUȚIA
Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei
cu privire la situația social-politică din Republica Moldova, instaurarea dictaturii și limitarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor țării, , adoptată de Congresul III ordinar al PDCM
din 12 aprilie 2025
Prin DECLARAȚIA sa cu privire la constatarea subminării statului de drept și a uzurpării puterii de stat în Republica Moldova, adoptată la 17 mai 2023, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, în calitatea sa de partid politic, a semnalat degradarea situației generale în Republica Moldova pe toate dimensiunile, inclusiv la capitolul respectării separației puterilor în stat, asigurării independenței justiției și luptei cu corupția, asigurării respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a dreptului la un trai decent, precum și a dreptului de acces la informație și a libertății de exprimare. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei a solicitat de mai multe ori guvernării și partenerilor europeni ai țării noastre să fie întreprinse în mod urgent și necondiționat măsuri pentru revenirea la administrarea statului în baza principiului constituțional al separării puterilor în stat, asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, precum dreptul la libertatea de exprimare, dreptul de a alege și de a fi ales, dreptul de acces la informație, dreptul la un nivel de trai decent.
Însă, ultimele evoluții la acest capitol, inclusiv dovezile clare despre implicarea ilegală a reprezentanților conducerii PAS în activitatea justiției din țară, aduse în spațiul public de fostul procuror-șef anticorupție, denotă o agravare și mai profundă a situației în domeniul funcționării statului de drept în Republica Moldova. Regimul dictatorial instaurat în țară sub acoperirea politică a rețelei internaționale SOROS din structurile europene, continuă suprimarea democrației în țara noastră, persecutarea oamenilor pe principii politice și etnice. Regimul antipopular continuă să limiteze dreptul fundamental al oamenilor la informare prin închiderea posturilor media independente, prin lipsa de transparență a actului de guvernare și persecutarea jurnaliștilor independenți. Totodată, oamenii sunt persecutați de aparatul represiv al statului pentru exprimarea opiniei critice față de acțiunile guvernării – fapt care intră în contradicție cu oricare standarde și valori europene.
La indicația directă a președintei statului – conducător de-facto al partidului de guvernământ, localitățile țării în care cetățenii au votat la alegerile locale sau prezidențiale prioritar pentru candidații din opoziție, sunt discriminate din punct de vedere al alocării finanțelor publice pentru proiecte investiționale. Regimul de la guvernare continuă epurarea cadrelor profesioniste din sistemul public, doar pentru convingerile lor politice. Numirile în funcții de conducere în autoritățile publice subordonate guvernului, parlamentului și instituțiilor independente se petrece exclusiv pe principii politice, ignorând în totalitate principiul profesionalismului și meritocrației. La conducerea instituțiilor importante din stat, Cum ar fi Banca Națională a Moldovei și Institutul Național de Justiție, sunt aduși reprezentanți ai rețelei internaționale SOROS, cu încălcarea flagrantă a legislației privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova.
Guvernarea utilizează Agenția Națională de Integritate pentru a persecuta primarii și reprezentanții APL din opoziție, pe când activitatea exponenților PAS din administrația publică centrală și locală rămâne în afara atenției acestei structuri.
Guvernul instaurat de regim continuă să utilizeze banii publici în ineficient și netransparent, deficitul bugetar și gradul de îndatorare a țării crește cu ritmuri alarmante. Pe fonul sărăcirii majorității populației țării, conducătorii statului și nomenclatura de partid trăiesc în lux, alocând-și milioane de lei din contul bugetului public. Crește exponențial diferența de venituri dintre angajații din sectorul bugetar și exponenții partidului PAS din fruntea instituțiilor publice. Politica economică și bugetar-fiscală incompetentă a guvernării PAS a provocat recesiunea economică în semestrul II al anului 2024 și agravarea situației economice în mai multe sectoare. Investitorii străini și locali pleacă din Republica Moldova din cauza corupției și presiunilor din partea organelor de control ale statului. Indexarea pensiilor și alocațiilor sociale nu poate acoperi creșterea enormă de prețuri, inclusiv la resursele energetice.
Activitatea legislativă a Parlamentului este desfășurată în mod netransparent, fapt constatat de diferite instituții specializate de monitorizare. Regimul PAS adoptă în mod discret legi pentru a-și satisface interesele sale obscure. Anume în acest mod au fost operate amendamente, care au pus în libertate mai mulți criminali condamnați la detenție pe viață.
În aceste condiții, reieșind din cele expuse, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei consideră imperativ necesar de a fi întreprinse următoarele:
· revenirea la administrarea statului în baza principiului constituțional al separării puterilor în stat;
· Asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, precum dreptul la libertatea de exprimare, dreptul de a alege și de a fi ales, dreptul de acces la informație, dreptul la un nivel de trai decent;
· Încetarea acțiunilor de imixiune în exercitarea puterii judecătorești;
· Asigurarea implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția referitoare la reforma justiției, reforma organelor de drept, a structurilor de forță și a serviciilor speciale;
· Asigurarea desfășurării unor alegeri parlamentare libere și democratice, cu respectarea dreptului constituțional al cetățenilor de a alege și a fi ales;
· Deschiderea secțiilor de votare peste hotarele țării fără discriminare, reieșind din criterii obiective utilizate în practica internațională în acest sens;