Loading...

Astăzi este Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan

Astăzi este Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan.

Au trecut treizeci și patru de ani de când ultimul soldat s-a retras din Afganistan. Istoricii ne spun că în operaţiunile militare de atunci au participat 12.500 de soldaţi şi ofiţeri moldoveni, dintre care circa 700 au fost răniţi, iar 300 de soldați au rămas pentru vecie pe platourile de luptă din munţii Afganistanului.

Multe sate din țărișoara noastră păstrează încă vie amintirea soldaților care s-au întors răniți din Afganistan sau au fost aduși în sicrie de plumb. Nici noi nu trebuie să-i uităm. 

Orice război aduce moartea, orice război distruge vise, orice război este o dramă pentru omenire, orice război e o apocalipsă pe pământ, orice război este, de fapt, … o ultimă unealtă a politicii nechibzuite. Iar noi trebuie să ținem minte bine lecțiile învățate din orice conflict armat.

Războiul din Afganistan a reflectat toată complexitatea acelei epoci - o epocă cu adevărat „fierbinte” a lungului Război Rece. De aceea, evenimentele războiului din Afganistan vor continua să îngrijoreze istoricii, politicienii, societatea civilă pentru o lungă perioadă de timp. 

Acel război a confirmat că nimeni nu are dreptul să se amestece în viața altei țări și că nici o doctrină sau ideologie nu se poate impune cu forța. Aceasta este o lecție serioasă nu numai pentru superputeri, ci și pentru întreaga comunitate mondială.

Doar morţii văd sfârşitul războiului.

Însă cei care au participat la acele evenimente, cei care și-au pierdut oamenii dragi, noi, contemporanii lor, dar și generațiile care vin, suntem datori să-i comemorăm pe cei căzuți în războiul crâncen, pe cei care au plătit prețul suprem pentru pace.

Suntem alături de veteranii războiului din Afganistan, care și-au îndeplinit datoria cu multă demnitate și curaj. Astăzi vreau să le adresez tuturor sincere mulțumiri pentru spiritul lor de sacrificiu și eroism. Dragi veterani, din numele meu personal și al echipei PDCM vă doresc vouă și familiilor voastre sănătate, pace și prosperitate.

Ion CHICU,
președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei