Loading...

Autoritățile statului ignoră producătorii și exportatorii de produse agricole

Producătorii și exportatorii de produse agricole din Republica Moldova  atrag atenția opiniei publice la problemele create artificial de către instituțiile publice care împiedică dezvoltarea sectorului și îi expun riscului de a pierde contractele comerciale.

Fostul prim-ministru, Ion Chicu, constată că avem o situație paradoxală, atunci când în pofida recesiunii economice înregistrare în trimestrul trei al anului 2022, cu o scădere a PIB-ului de peste 10 %, dar și în pofida scăderii exporturilor în octombrie 2022 față de aceeași lună a anului trecut. Exportatorii noștri mai întâmpină probleme create artificial de instituțiile statului.

Taisia Ciobanu, președintele Ligii Importatorilor și Exportatorilor din Moldova, declară că s-a adresat guvernanților de nenumărate ori cu  rugămintea ca instituțiile statului să se implice în procesul de eliberare a certificatelor fitosanitare pentru export. Însă toate demersurile ei au fost fără rezultat. Iar în acest răstimp,importatorii, transportatorii și producătorii agricoli suportă cheltuieli foarte mari șii nu-și pot onora obligațiile contractuale față de partenerii lor comerciali.

Vrem să facem un apel către colegii din instituțiile statului:

Stimați colegi, guvernarea acesta va pleca, însă voi trebuie să vă gândiți la țară, la oamenii care plătesc impozite și care vă întrețin, dar nu la indicațiile politice pe care le primiți dvs.
Bugetul statului este suplinit de producători agricoli, de exportatori, etc. Anume ei vă plătesc salariile. De aceea, trebuie să le apărați interesele lor, nu indicațiile politice.