Loading...

Echipa PDCM s-a întâlnit cu locuitorii raionului Dondușeni

Echipa Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) a avut o întâlnire cu mai mulți locuitori din raionul Dondușeni, ca răspuns la inițiativa cetățenilor de a discuta cu fostul prim-ministru Ion Chicu pe marginea problemele stringente care afectează Republica Moldova și de a identifica împreună unele soluții.

Ion Chicu a prezentat o informație amplă audienței privind evoluțiile pe plan politic, economic și social din Republica Moldova. Un subiect aparte, care provoacă îngrijorarea cetățenilor și agenților economici, a fost situația privind securitatea energetică a țării  și incapacitatea autorităților de a asigura țara cu resurse energetice la preț accesibil pentru cetățeni și economie. De asemenea, au fost prezentate date privind situația bugetară, care este afectată enorm de creditarea la un procent exagerat de la băncile comerciale.

În cadrul ședinței, Ion Chicu a menționat că majorarea numărului de ministere, secretari de stat și de  consilieri în cabinetele funcționarilor este o povară financiară și o măsură ineficientă, deoarece partidul de guvernământ schimbă specialiștii cu experiență pe rude necalificate, dar loiale.

Locuitorii s-au interesat despre reforma justiției și anticorupție, menționând că aceasta este ajustată prea des și au cerut părerea ex-prim-ministrului referitor la modificările Codului electoral și votului electronic, precum și subordonarea politică a CEC.

Locuitorii din raionul Dondușeni au abordat și subiectul privind protestele din Chișinău și au menționat despre posibilele scenarii de evoluție a acestora și dacă guvernarea va accepta să discute cu protestatarii.

Potrivit lui Ion Chicu, unul din scopurile protestelor este de a aduce guvernarea la dialog cu oamenii. ”Este necesar ca să sensibilizăm autoritățile ca să-și schimbe atitudinea față de propriile acțiuni și față de problemele oamenilor. Noi ne dorim ca guvernarea să fie mult mai responsabilă, în alt caz, în lunile următoare, vom ieși cu toții la protest. Orice țară nu-și permite să aibă alegeri în fiecare an, dar acei care au votat și au susținut-o trebuie să critice când autoritățile greșesc. Dar este important ca partidul să-și respecte și promisiunile electorale pentru care a fost votat, mai ales că au majoritatea absolută în stat”, e menționat Ion Chicu.

Cetățenii din Dondușeni au mai menționat că sunt disperați că nu-și pot realiza producția agricolă. ”La ce bun să muncim un an întreg prin ploaie și vânt, investind bani și sănătate, ca să ajungem să dăm 22 de kilograme de mere pentru un litru de motorină? Cum putem să rezistăm în asemenea condiții? Aceasta este o politică de stat falimentară pentru țărani, fermieri, dar și pentru țară” a spus un lideri agricol. Un alt participant la eveniment a menționat despre îngrijorările locuitorilor în prag de iarnă: ”Guvernanții depun jurământul pentru a sluji țara și cetățenii, dar ne vând și ne sărăcesc în fiecare zi. Iar în prag de iarnă suntem în general lăsați de izbeliște”.

Președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, susține că am ajuns cu toții să ne rușinăm să spunem cuvântul ”patriotism”. ”Ne dorim cu unii, cu alții, dar de noi, moldovenii, am uitat. Moldovenii îi respectă pe toți, dar nu ne respectăm pe noi și, astfel, așteptăm să ne respecte alții. Noi degradam ca țară, ca societate și aceasta este o consecință când suntem conduși de cei care nu pătrund în esența spiritului nostru ca națiune”, a spus liderul PDCM.