Loading...

Echipa PDCM vine cu un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice

Dragii noștri cavaleri ai vârstei,

Ne închinăm în fața puterii de voință, dedicației și anilor trăiți cu verticalitate. Tot cu ce ați contribuit pentru dezvoltarea societății și a segmentului profesional pe toate domeniile este inegalabil, viața se trăiește doar o singură dată iar dumneavoastră sunteți modelul de statornicie și înțelepciune.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an în data de 1 octombrie, din anul 1991. Această dată a fost stabilită pe 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluției nr. 45/106.

La nivel mondial, din ce în ce mai mulți vârstnici sunt afectați de izolare socială și singurătate.  În Republica Moldova conform unui studiu  realizat de  Biroul Național de Statistică  în 14 unități administrativ-teritoriale de nivel II din țară (raion/municipiu) proporţia vârstnicilor constituie  peste 25%, mai mult decât valoarea medie a indicatorului pe țară (17,4%), din care 11 sunt din regiunea Nord (10 raioane și municipiul Bălți), fapt determinat de procesul de îmbătrânire demografică mai accentuat în această regiune și în întreaga țară.

O altă problemă a societății este că unul din doi vârstnici din Republica Moldova este afectat de singurătate sau trăiește sentimentul inutilității.

Atenționăm că în Moldova lipsesc cu desăvârșire politicile publice orientate spre susținerea acestei categorii de vârstă.

Solicităm guvernării să extindă la nivel național activitățile în sprijinul vârstnicilor singuri, să revadă calitatea vieții seniorilor și să majoreze pensiile tuturor categoriilor.

Ziua de 1 Octombrie trebuie privită nu doar ca o zi din calendar dar și un imbold pentru promovarea drepturilor acestora, dar şi a unei imagini pozitive a îmbătrânirii, combaterea sărăciei.

Cerem revizuirea recalculului pensiilor făcut la întâmplare pentru o mare categorie de seniori, care nu corespunde cu echivalarea salariilor de pe timpuri, dorim ca statul să le răsplătească anii de muncă la justa valoare.

Seniorii noștri mai au o durere mare- DORUL. Dorul de copiii și nepoții plecați pentru a agonisi bani.

Să le acordăm zilnic o îmbrățișare, să fim alături la bine și la rău, ei nu au avut o viață ușoară și nu o au nici acum.

Tuturor persoanelor vârstnice sănătate, bucurii și liniște sufletească!

La mulți ani!