Loading...

Ion Chicu: ANRE și Consiliul Concurenței trebuie să lucreze „ca ceasul”, ca petroliștii să nu opereze majorări de prețuri orchestrate

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Consiliul Concurenței trebuie să lucreze „ca ceasul”, ca să nu existe majorări de prețuri orchestrate la produse petroliere. Pentru aceasta, în instituțiile respective nu trebuie să existe influență politică și să lucreze doar specialiști, care să urmărească respectarea legislației de către operatori. Opinia a fost exprimată de președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Главное” de la TVC 21.

În contextul noilor prețuri majorate la produse petroliere, pe care zilele acestea le-au afișat mai mulți operatori de pe piață, Ion Chicu a opinat că lipsa de transparență trezește multiple întrebări în societate.

„Înțelegem că avem economie de piață și statul nu poate dicta prețul. Dar avem legislația care reglementează anumite elemente componente din acest preț, de exemplu adaosul de rentabilitate. Instituțiile de stat, care au obligația să urmărească ca operatorii să respecte aceste reguli, trebuie să lucreze. Dacă ar fi mai multă transparență, nu ar exista așa de multe întrebări la formarea prețurilor. Noi nu înțelegem de ce operatorii ridică prețul sincronizat. Seamănă a înțelegere de cartel”, a mai spus Chicu.

Totodată, Ion Chicu a declarat că Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei va opta, conform obiectivelor stabilite în Programul său, pentru ca aceste instituții subordonate Parlamentului să treacă sub controlul opoziției. ”Directorii acestor instituții, care trebuie să fie independente, tot de către partidele de la guvernare sunt numite. Noi propunem în program că aceste instituții să fie sub controlul opoziției”, a subliniat Ion Chicu.