Loading...

Ion Chicu: Apreciem susținerea pe care o acordă Polonia țării noastre privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană

Ion Chicu, Președintele PDCM, continuă șirul de întrevederi cu ambasadorii statelor-membre ale Uniunii Europene, acreditați în Republica Moldova. Liderul partidului a participat la un dialog deschis împreună cu Dl Fadei Nagacevschi, vicepreședintele PDCM, cu Ambasadorul Republicii Polonia în țara noastră, Excelența Sa Dl Tomasz KOBZDEJ.

 Dlui Ambasador i-au fost exprimate sincere mulțumiri pentru susținerea pe care o acordă Polonia țării noastre, inclusiv pentru obținerea statutului de țară-candidat pentru integrare în UE în primăvara anului 2022, cât și pentru decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu țara noastră, săptămâna trecută - Polonia având un rol foarte important în aprobarea ambelor decizii.

Ca și în cazul întrevederilor anterioare cu ambasadorii europeni, Dl Ambasador a fost informat despre degradarea democrației în Republica Moldova, mai ales în contextul campaniei electorale de la ultimele alegeri. I-am atras atenția asupra atacului fără precedent întreprins de conducătorii Executivului și Legislativului de la Chișinău asupra judecătorilor Curții de Apel. De asemenea, diplomatului polonez i-au fost comunicate îngrijorările pe care le avem în legătură cu discreditarea parcursului european prin intermediul acestor fărădelegi comise de guvernarea actuală de la Chișinău.  Totodată, am informat Ambasadorul polonez despre eșecul total al reformei justiției, promovate de guvernare, exclusiv pentru a subordona politic judecătorii și procurorii din țară.

În contextul deschiderii negocierilor de aderare, considerând experiența de succes pe care a avut-o Polonia în procesul de negocieri la capitolul "Agricultură", dar și alte domenii, i-am exprimat Dlui Ambasador speranța, că Republica Moldova va putea beneficia de suportul partenerilor polonezi în acest proces foarte complex. De capacitatea noastră de a negocia pe acest Capitol foarte sensibil pentru multe state europene, va depinde soarta sectorui agrar după aderare, iar experiența Poloniei poate fi foarte utilă pentru noi.

În final, am venit cu sincere urări de bine pentru poporul Poloniei în anul nou 2024, exprimând din nou recunoștința pentru suportul acordat de această țară poporului nostru!