Loading...

Ion Chicu către medicii din Bălți: Avem obligația să fortificăm sistemul de sănătate publică

„Orice problemă de ordin social, din medicină sau educație poate fi rezolvată, dacă vom avea o economie dezvoltată. Nu este o utopie. Acest obiectiv poate fi atins, iar sistemul de sănătate poate fi fortificat”, a declarat președintele PDCM, Ion Chicu, la întâlnirea cu medicii și personalul medical de la spitalul clinic din Bălți. 

Ion Chicu a subliniat că domeniul ocrotirii sănătății, alături de cel al educației, cercetării și culturii, trebuie să constituie prioritatea absolută pentru orice societate care aspiră la dezvoltare economică și socială.


Potrivit liderului PDCM, problemele din sistemul de sănătate sunt multe, sunt moștenite de la an la an, iar cele mai multe au ieșit la suprafață anul trecut, când a lovit pandemia COVID-19.

„Chiar și în fața unei maladii care a cosit cu nemiluita oamenii, noi nu ne putem uni, nu ne consolidăm, ne certăm politic, deși se cere exact invers - să ne consolidăm. Iar în acea perioadă complicată pentru țară capacitatea exemplară de mobilizare a medicilor și a personalului medical a permis evitarea colapsului sistemului medical”, a declarat Ion Chicu. El a mai adăugat că acel potențial uman, oamenii intelectuali, medicii - toți trebuie să se unească indiferent de preferințe politice, să încerce să consolideze societatea în jurul lor ca să mergem spre bine.

Ion Chicu a mai spus că echipa PDCM, care a reunit foarte mulți medici, vine cu o viziune foarte clară și realistă pentru consolidarea sistemului de sănătate. În acest scop, PDCM își propune soluționarea problemei insuficienței de personal medical prin sporirea în continuare a motivării financiare și crearea condițiilor adecvate de muncă; dotarea instituțiilor medicale cu echipamente și dispozitive medicale de ultima generație, ceea ce ar permite creșterea calității actului medical și sporirea accesului populației la servicii medicale de înaltă performanță; îmbunătățirea și transparentizarea mecanismului de achiziții publice în sănătate. De asemenea, PDCM va promova dezvoltarea capacităților de răspuns la urgențele de sănătate publică a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

„Alegerile sunt foarte importante. Mulți vor să ajungă în Parlament. Viața arată că nu chiar toți care vin cu populisme pe urmă se țin de cuvânt. Noi avem o altă abordare, vrem să spunem lucrurilor pe nume așa cum sunt ele și să spunem soluțiile la problemele multiple, pe care le avem, tot așa cum le vedem noi”, a adăugat Ion Chicu în discuție cu medicii de la Bălți.