Loading...

Ion Chicu, la Cahul: Vom asigura posibilitatea pensionării anticipate, iar femeile, care vor continua să lucreze după 57 de ani, vor avea o pensie mai mare


Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei va promova un proiect de lege care va permite femeilor să-și majoreze baza de calcul a pensiei după vârsta de 57 de ani, dacă vor continua să lucreze. Inițiativa a fost anunțată de liderul PDCM, Ion Chicu, în cadrul vizitei la Cahul, unde s-a întâlnit cu angajații mai multor întreprinderi.


Ion Chicu a declarat că, în viziunea sa, a fost comisă o greșeală, în 2016, când s-a egalat vârsta de pensionare pentru femei și bărbați, iar PDCM va promova proiectul pentru revenirea la pensionarea diferențiată a femeilor și bărbaților. 

 

Totodată, PDCM a pregătit deja un proiect, prin care va fi asigurată posibilitatea de a ieși anticipat la pensie, dacă persoana își dorește acest lucru. „Dacă vor dori să iasă mai devreme, oamenii trebuie să aibă acest drept, dar cu altă formulă de calcul a pensiei”, a spus liderul PDCM.


Cel mai important aspect al inițiativei PDCM vizează posibilitatea dublării coeficientului luat la calculul pensiei pentru cotizațiile achitate de femei, după vârsta de 57 de ani. „Pentru a stimula doamnele să rămână să lucreze, contribuțiile pe care le achită din salariu la fondul social, după 57 de ani, vor fi calculate la stabilirea pensiei cu coeficientul 2. Aceasta ar însemna că, la 100 de lei achitați în fondul social, la stabilirea pensiei se vor lua în calcul 200 de lei. Astfel, atunci când, peste 3 sau 5 ani, persoana va ieși la pensie, va primi o pensie mai mare”, a explicat Ion Chicu inițiativa PDCM.

Potrivit lui Ion Chicu, această abordare pragmatică, bazată pe calcule, va fi avantajoasă pentru toți: celui care muncește, pentru că va avea o pensie mai mare, statului, pentru că persoana va continua să lucreze și să plătească impozite și antreprenorilor, care se confruntă cu deficitul cadrelor.