Loading...

Ion Chicu: în negocierile cu FMI am spus că noi, ca stat, preferăm să atragem investiții și să plătim salarii

După alegerile din 11 iulie a.c., cei care vor asigura guvernarea, trebuie să aibă capacitatea de a negocia acorduri de finanțare favorabile țării și să nu accepte condiții care ar afecta cetățenii.

Opinia a fost exprimată de liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, în cadrul emisiunii Logica Puterii de la radio Sputnik Moldova.

„Noi avem experiența negocierii cu același FMI din anul trecut, când am ajuns la un acord de 588 mln de dolari practic fără condiții de genul majorarea tarifelor, majorarea taxelor și impozitelor. În aprilie anul trecut, se începuse pandemia, am făcut acel lockdown, veniturile la buget au scăzut aproape cu 50% și eram într-o situație dificilă, dar și în condițiile respective am știut cum să negociem. Era o sugestie a opoziției și a FMI, pe de altă parte, să tăiem investițiile capitale. Noi am spus că nu o să renunțăm la investiții capitale ce nu s-ar întâmpla. A fost necesar să vorbesc cu a doua persoană din FMI să explic specificul Republicii Moldova.

Le-am spus că noi, ca stat, preferăm să achităm salarii, nu să ne axăm pe indemnizații de șomaj. Acesta a fost argumentul care i-a convins pe colegii de la FMI să ne lase investițiile capitale și asta a salvat anul trecut economia și bugetul. Din păcate, în vara anului 2019, am văzut altă situație, când Guvernul condus de Maia Sandu a negociat atunci și majorarea tarifului la gaz și a impozitelor”, a relatat Ion Chicu.