Loading...

Ion Chicu: Tema aeroportului a dispărut de pe agenda politicienilor, după ce a fost găsită soluția de a întoarce o parte din banii furați de la cetățeni

Tema Aeroportului a dispărut de pe agenda politicienilor, iar motivul este simplu - a fost găsită soluția de a întoarce o parte din banii care au fost furați de la cetățeni prin acea taxă de 9 euro per pasager. Despre aceasta a anunțat președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, în cadrul unui interviu acordat pentru portalul de știri Unimedia.

Potrivit lui Ion Chicu, politicienii populiști nu sunt preocupați de soluționarea problemelor reale ale cetățenilor și ale țării, dar caută doar subiecte pentru a face show-uri publice. „Vedeți că tema aeroportului a dispărut de pe agenda politicienilor vocali. Explicația este că a fost găsită soluția problemei. Adevărul este că astăzi nimeni nu recunoaște acest lucru”, a afirmat politicianul.

„Legat de Acordul de concesionare, votat în mod criminal în 2013 de Guvernul de atunci, contrar intereselor țării, în iunie 2020, noi am notificat Avia Invest că îl reziliem, conform punctului 25 prim din Acordul respectiv. Ei au dat temei de reziliere și noi l-am activat. E adevărat, că s-au adresat la Arbitrajul din Stockholm și acum e pe rol, dar este un proces normal. Consider că noi avem dreptate - au încălcat Acordul de concesionare și aeroportul trebuie să revină statului”, a explicat liderul PDCM.

Totodată, Ion Chicu a evidențiat că, prin impozitarea suplimentară a taxei aeroportuare de 9 euro pe fiecare pasager, măsură pe care a promovat-o, când a condus Guvernul, din iulie 2020 până acum la buget au ajuns deja cca 26 de milioane de lei, iar acești bani merg direct pentru susținerea populației.

„În acel Acord scrie că taxa aeroportuară este de 9 euro pe fiecare pasager. Nu poți modifica acea taxă. Nu am văzut în Acord scris că statul nu poate să modifice politica fiscală în domeniul acestei taxe. Cred că a fost o scăpare a lor. Am impozitat cu 50% această taxă. Acum, 4,5 euro din acei 9 euro vin în bugetul statului, cu destinație predeterminată în Fondul de susținere socială a populației”, a explicat Ion Chicu.

Liderul PDCM a amintit că,tot în iulie 2020, a fost curmată o altă schemă, legată de taxa de portabilitate a numerelor de telefonie mobilă, prin care companii intermediare se imbogateau pe seama cetățenilor. „A fost introdusă o taxă de 3 euro. Companiile de telefonie mobilă, pentru portare, sunt nevoite să achite unei alte companii, din altă parte, suma dată. Exact ca și în cazul aeroportului, am propus impozitarea cu 50% a taxei respective. Deja au venit în buget aproximativ 23 de milioane de lei din această taxă".

Ion Chicu a subliniat că PDCM va lupta cu populismul în politică, pentru că acest fenomen aduce mai mult rău și niciun beneficiu țării. „Încet- încet, formațiunile, pe care le vedem acum pe val și care au doar fațadă și nimic conținut, își vor arăta adevărata față", a adăugat Chicu.