Loading...

PDCM: Vom asigura majorarea salariilor pedagogilor după modelul aplicat în cazul medicilor, când salariile au crescut cu 70%

Prioritățile Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) pentru domeniul educației și științei au fost prezentate de către liderul formațiunii Ion Chicu, la întâlnirea cu colectivul de cadre didactice al Universității de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău.

Ion Chicu a declarat că PDCM are drept obiectiv de bază, în domeniul educației, asigurarea condițiilor adecvate și a accesului tuturor copiilor și tinerilor la învățământ calitativ și adaptat la evoluțiile vieții social-economice. Acest obiectiv poate fi realizat, investind suficient și rațional în sistemul de educație.

”Subfinanțarea educației, pe parcursul ultimilor 25-30 de ani, promovarea unor reforme nechibzuite, care aveau la bază mai mult raționamente economice, decât viziune de viitor, dotarea superficială a instituțiilor de educație, degradarea infrastructurii acestora și abordările iresponsabile în motivarea materială și morală a cadrelor didactice, stau la originea deficiențelor majore în domeniul educației”, a declarat liderul PDCM, care a subliniat că problemele din domeniu pot fi soluționate prin măsuri complexe și echilibrate.

Potrivit liderului PDCM, insuficiența cadrelor pedagogice este o problemă esențială, care pune în pericol sistemul de învățământ din țară, dar care poate fi soluționată prin majorarea substanțială a salariilor și extinderea programului de indemnizații destinate tinerilor pedagogi, care se vor angaja în mediul rural.

„Exemplul majorării substanțiale a salariilor în sistemul medical, în 2020, când acestea au crescut cu 70%, într-un singur an, trebuie și poate fi replicat și educație”, a afirmat Ion Chicu.

Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii instituțiilor de învățământ: asigurare cu apă și canalizare, alte rețele și utilități cum sunt săli de sport, laboratoare pentru lecțiile practice, biblioteci digitale, tehnologii informaționale și comunicații în procesul educațional – sunt principalele obiective, care trebuie implementate concomitent cu măsurile de stimulare materială a pedagogilor.

Totodată, Ion Chicu a subliniat că, PDCM va pleda pentru restabilirea ciclului primar de studii în fiecare localitate, cât de mică ar fi aceasta.  ”Situația demografică atestă că în multe localități nu sunt suficienți copii. Avem situații când în localități mici nu poți forma clasă gimnazială, dar clasele primare 1-4 statul trebuie să le mențină în orice localitate, chiar dacă din punct de vedere economic nu este rațional. Nu a fost cea mai bună soluție de a transporta, inclusiv pe timp de iarnă, în altă localitate copii mici”, a punctat președintele PDCM.

De asemenea, Ion Chicu a specificat că PDCM optează pentru continuarea reformei curriculare, astfel încât să fie asigurată o repartizare echilibrată a complexității curriculei între clasele primare și gimnaziale sau liceale. „Avem multe întrevederi cu oamenii din localități, iar părinții se plâng că în clasele primare curricula este prea complicată, în timp ce la etapa gimnazială sau chiar liceală complexitatea scade”, a explicat Ion Chicu, care a mai accentuat necesitatea adaptării currciulei universitare la cerințele economiei și a pieței muncii.

„Dacă vrem să avem viitor, o generație cultă, cadre tinere bune, trebuie să investim în acest domeniu, iar împreună vom restabili prestigiul și respectul față de profesia de pedagog”, a conchis Ion Chicu.