Loading...
Astăzi a avut loc o nouă rundă de discuții pe Platforma ”Agenda Comună”, cu participarea reprezentanților a opt partide de opoziție.
De comun acord a fost agreată și contrasemnată o adresare către Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. În documentul semnat, înaltul for a fost atenționat asupra faptului că reprezentanții autorităților publice locale – președinți de raioane, primari, consilieri locali – sunt supuși diferitor forme de presiune din partea instituțiilor statului care sunt controlate în totalitate de către partidul de la guvernare.
De asemenea, în document se menționează că, în rezultatul subordonării politice a mai multor instituții, cum ar fi: CNA, ANI, Procuratura Generală, MAI, reprezentanții APL sunt persecutați politic de către aceste structuri pe motiv că refuză colaborarea cu formațiunea de la guvernare.
Totodată, se indică faptul că PAS, fără a avea un consens larg în societate, în mod unilateral modifică Codul Electoral, la mai puțin de un an de la alegerile locale, ceea ce este inadmisibil pentru un stat democratic. ”Agenda Comună” solicită Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei să monitorizeze și să ia atitudine față de deciziile antidemocratice promovate de actuala guvernare.
După agreare și semnare, documentul a fost depus astăzi la Strasbourg de către primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care participă la lucrările acestui for. Documentul a fost semnat de:
De asemenea, participanții la ”Agenda Comună” au convenit să organizeze, în data de 9 noiembrie curent, un for de discuții pe trei subiecte importante: Riscurile modificărilor Codului Electoral; Libertatea de exprimare și asigurarea echilibrului politic la Instituția publică ”Teleradio-Moldova”; derapajele guvernării în raport cu reprezentanții APL-urilor. La acest eveniment vor fi invitați reprezentanți și ai altor partide politice, experți în domeniu, formatori de opinie.