Loading...

Preşedintele PDCM, Ion Chicu vine cu câteva recomandări pentru ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate pentru a salva oamenii și economia

  1. Reduceți cu 50% TVA la gazele naturale. În această iarnă se iau SUPLIMENTAR (față de iarna trecută) de la consumatori sub formă de TVA la gaze naturale circa 450 mln.lei. Astfel, reducând cu 50% cota TVA nu veți pierde veniturile planificate inițial în buget. Altfel, veți distruge economia chiar și în plină vară.
  2. Reduceți cu 50% cotele accizelor și TVA la motorină și benzină. Doar de la majorarea cotei accizei la motorină și benzină de la 1 ianuarie 2022 veți lua de la consumatori cu peste 320 mln. lei mai mult. De la creșterea valorii în vamă a carburanților veți mai lua SUPLIMENTAR (față de anul trecut) sub formă de TVA circa 1,4 mlrd.lei. În total – cu peste 1,72 mlrd.lei veți lua mai mult de la oameni și economie sub formă de impozite pe carburanți.
  3. Revedeți mecanismul de repartizare a mijloacelor Fondului naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural. Investițiile în tractoare cosmice de milioane de euro, plătite din bugetul de stat mai pot aștepta. Orientați acești bani (1,5 mlrd.lei) spre ajutor agricultorilor pentru a desfășura campania de primăvară. Distribuiți acești bani pentru procurarea fertilizanților, că altfel starea semănăturilor de toamnă nu mai poate fi îmbunătățită. Oferiți subvențiile exclusiv celor care vor comercializa materia primă agricolă spre prelucrare industriei locale și sectorului zootehnic de la noi. Nu este niciun sens să subvenționăm producerea materiei prime care pleacă la export pentru fabricile străine.
  4. Ajutați agenții economici să mențină locurile de muncă și să majoreze salariile oamenilor prin subvenționarea pe perioada 1 martie – 30 iunie 2022 a tuturor impozitelor pe salarii. Replicați exemplul din 2020.
  5. Urgent reduceți rata de bază de la 10,5% la maximum 5%, ca să nu admiteți creșterea ratelor dobânzilor. Oamenii și economia nu vor putea achita în asemenea condiții plăți suplimentare la bănci și organizații de microfinanțare. Banca Centrală Europeană menține la cota ZERO această rată, deși au și ei inflație. FACEȚI CA EUROPENII, nu ce vă dictează FMI-ul. VĂ MAI EXPLIC ODATĂ, prețul benzinei, motorinei sau gazului nu crește din cauza ratei voastre de bază, oricât ați majora-o, prețurile nu le veți opri. Prin majorarea ratei de bază DOAR ÎMBOGĂȚIȚI băncile străine, care împrumută la 13% bani statului nostru – nimic mai mult.

Dacă nu veți acționa hotărât și în interesul statului nostru, nu rămâne nimic din țară în aceste condiții excepționale.