Loading...

Prioritățile PDCM pentru dezvoltarea sistemului de sănătate din țară au fost prezentate în fața angajaților Spitalului Clinic Republican

Continuarea majorării, pe etape, a salariilor cadrelor medicale, dotarea cu utilaj medical de înaltă performanță a instituțiilor medicale spitalicești din țară, dar și dezvoltarea componentei științifice de cercetare și pregătire a cadrelor medicale în Republica Moldova sunt prioritățile pentru domeniul medicinei din programul electoral al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM). Acestea au fost prezentate de către echipa PDCM în fața angajaților Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

„Scopul nostru de bază este de a consolida sistemul de sănătate publică, astfel încât să aibă capacitate să răspundă la urgențele din sănătate. Această lecție am învățat-o în 2020, când capacitățle din domeniu erau limitate, iar dacă nu era mobilizarea exemplară a medicilor, sistemul medical, dar și întreaga țara, puteau să intre în colaps”, a declarat la întâlnirea cu medicii Ion Chicu, liderul PDCM.

Viorica Dumbrăveanu, candidat pentru funcția de deputat din partea PDCM, ex-ministru al Sănătății, a declarat că prioritățile în domeniul medicinei sunt clar definite şi pot fi implementate în următorii 4 ani. „Avem ca obiectiv, în continuare, să asigurăm motivarea financiară a cadrelor medicale.  Dacă fiecare Guvern, în cei 30 de ani, ar fi asigurat anual majorarea salariilor cadrelor medicale cu cel puțin 20-30%, astăzi nu ne-am fi confruntat cu problema exodului de specialiști din domeniul medicinei”, a afirmat Viorica Dumbrăveanu, care a subliniat că, în 2020, echipa din Guvernul, condus de Ion Chicu, a asigurat, în premieră, majorarea cu 70% a salariilor pentru cadrele medicale din țară.

Un alt obiectiv anunțat este dotarea spitalelor din țară cu utilaje și tehnologii de înaltă performanță, pentru ca acestea să devină competitive atât pe piața internă, în raport cu cele private, cât și pe cea regională.

 Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, PDCM propune soluționarea problemei accesului la servicii medicale de calitate  pentru pacienții din întreaga țară, prin implementarea unui program național de  investiții și dotare cu echipamente medicale a tuturor instituțiilor medicale spitalicești, nu doar cele concentrate în Chișinău, dar și cele raionale. „Cunoaștem acele situații critice, când oamenii se adresează la un spital de importanță națională, dar se întâmplă că adresarea este întârziată. De aceea, trebuie să creăm condiții în raioane”, a conchis Viorica Dumbrăveanu.

În același timp, este necesar să fie asigurată pregătirea cadrelor calificate, care să activeze în aceste instituții. „Spitalul Clinic Republican are un potențial științific sporit, este o instituție cu potențial de consolidare și creştere a cadrelor medicale tinere.  Această componentă trebuie să fie dezvoltată prin atribuirea statutului de clinică universitară”, a adăugat Viorica Dumbrăveanu.