Loading...

Solicităm demisia de onoare a conducerii TRM

DECLARAȚIE


Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei condamnă comportamentul Companiei Teleradio-Moldova care este principala instituție a audiovizualului din Republica Moldova. Interzicerea de a vorbi în limba minorității pe care o reprezintă, unui candidat prezent în studioul Dezbaterilor electorale, destinate tuturor categoriilor de cetățeni care au participat la scrutinele unde a fost aleasă conducerea actuală a statului și vor participa la votul din 5 noiembrie 2023 este o discriminare crasă și demonstrarea xenofobiei la cote maxime. 

Îngrădirea dreptului de a comunica cu alegătorul într-o instituție care este finanțată din bugetul public, denotă promovarea urii inter-etnice și încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, stipulate atât în documentele interne cât și în actele normative internaționale. 

Ceea ce s-a întâmplat la Radio Național și la postul public M1 este inadmisibil în derularea campaniei electorale destinată tuturor cetățenilor, idiferent de ce limbă vorbește sau de ce naționalitate este. 

PAS își permite să umilească un popor întreg prin crearea de precedente pe toate segmentele de influență a acestui stat. Acum a ajuns să manipuleze prin unica platformă care ar trebui să fie deschisă pentru toate categoriile de participanți la viața social- politică a Republicii Moldova.

Ingerințele în activitatea unu post public de televiziune prin impunerea unor reguli mizerabile de joc este nimic altceva decât încercarea Guvernării să păstreze puterea prin mijloace antidemocartice. Subordonarea instituțiilor publice duce la consecințe grave atât pe plan intern cât și pe plan extern iar declarațiile populiste de imagine a unui stat care este pe cale de Aderare la UE, se pierd în neant.  

Statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană ne cere să demonstrăm că suntem în stare să organizăm un proces electoral democartic, în cadrul căruia candidații și alegătorii să beneficieze de dreptuirile și valorile europene. 

Avem în echipa partidului mulți vorbitori de libă rusă, vorbitori de limbă găgăuză și alte limbi, și nicioadată nu am pus piedici în comunicarea dintre noi. Sarcina primordială a PDCM este consolidarea societății noastre, dezvoltarea diversității culturale  și etnice care reprezintă adevărata bogăție a poporului nostru. Doar așa putem trece de situațiile critice în care a ajuns țara noastră, prin unitate și bunăvoință față de minoritățile care convețuiesc împreună pe această palmă de pământ. 

Solicităm demisia șefilor TRM și oferirea timpului garantat de CEC concurentului electoral care a fost îngrădit de a-și prezenta programul electoral. Facem un apel la toate partidele să nu se lase amăgiți, umiliți și manipulați de guvernanții PAS. Totodată, cerem respectarea normelor de comportament a instituțiilor mass-media impicate în dezbateri electorale, pastrând un proces electoral democratic. 

ÎMPREUNĂ PENTRU ȚARĂ!