Loading...

Viorica Dumbrăveanu către așa-numiții “profesioniști”: înțeleg că e febră preelectorală, dar corectitudinea trebuie să prevaleze!

Fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, îndeamnă pretinșii experți să se abțină de la manipulări, atunci când vine vorba de situația din sistemul de sănătate publică. Dumbrăveanu a venit cu o reacție în acest sens, după ce consilierul președintelui, Ala Nemerenco, într-o postare pe rețelele sociale, a lansat mai multe insinuări la adresa precedentului Guvern, încercând să justifice lipsa de interes a fracțiunilor parlamentare față de susținerea cadrelor medicale.

„Guvernul Chicu a promovat majorări de salarii pentru personalul medical în mărime de 70 %. Dacă fiecare Guvern din anii precedenți ar fi venit cu majorări cât de mici de salarii pentru sistemul medical, am fi putut evita criza cadrelor medicale care, de ani de zile, aşteaptă ca munca lor să fie apreciată la justa valoare”, a scris Dumbrăveanu pe pagina sa de Facebook. Fostul ministru a explicat că Ala Nemerenco trișează, atunci când spune că salariile sunt majorate de Guvern și nu de Parlament.

„Într-adevăr, politica de majorare a salariului este înaintată de Guvern, prin operarea modificărilor la Hotărârea Guvernului nr. 837/2016, dar pentru aceasta e nevoie de planificarea resurselor financiare în Fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală. Respectiv, inițial trebuie să dispui de surse financiare, pe care le votează Parlamentul”, a menționat fostul ministru al Sănătății, precizând că asemenea amendamente nu au venit de la nicio fracțiune, la momentul examinării bugetelor.

Cât priveşte soldurile la 31.12.2020 în Fondurile de Asigurare Obligatorie de Asistență Medicală, despre care vorbeşte doamna "expert" că ar trebui folosite pentru majorări de salarii, Viorica Dumbrăveanu a menționat că acestea se formează la sfârșitul anului, ca urmare a executării de casă. Respectiv, soldul se stabilește la 31 decembrie, iar planificarea anticipată a surselor vizate pentru anumite cheltuieli este ilegală.

Cu privire la "utilizarea soldului, pe parcursul anului", o altă invenție a consilierului prezidențial, Dumbrăveanu susține că acesta poate fi utilizat pe parcursul anului pentru acoperirea decalajului temporar de casă, însă cu restabilirea ulterioară a acestuia. În același timp, ea se întreabă de ce, la finele anului 2019, când doamna "expert" era la conducerea Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale, iar soldul în Fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală constituia 403 milioane lei, nu au fost întreprinse pretinsele acțiuni, dacă tot vine acum cu aşa propuneri.

„Mă adresez, în mod special, așa numiților “profesioniști”, care pretind că știu cel mai bine cum se gestionează eficient sistemul ocrotirii sănătății: înțeleg că e febră preelectorală, dar corectitudinea trebuie să prevaleze!”, a mai scris Viorica Dumbrăveanu.