Loading...

Ion Chicu: Cea mai mare problemă cu care se confruntă Moldova sunt “politicienii cinici”.

”Problema cea mare, la moment, a Republicii Moldova nu mai este pandemia sau criza economică, pentru că acestea pot și vor fi depășite într-un viitor apropiat cu un efort comun. Marea problemă sunt politicienii cinici, care în goana dupa raiting si vizibilitate, dezbină societatea, provocând bătălii și scandaluri interminabile pe subiecte inventate artificial, iar în același timp adoptă proiecte și inițiative populiste, care erodează bazele de funcționare a statului și pun în pericol asigurarea principalelor plăți bugetare”, a declarat Chicu.

Potrivit politicianului, deputații sunt preocupați de proiecte populiste, iar unul dintre acestea este compensare a energiei electrice pentru toți consumatorii, catalogând ca una irațională.

”Proiectele populiste curg ca pe bandă rulantă în Parlament, iar peste noapte apar majorări de chletuieli de 500 mln de lei sau un miliard, care însă pot duce la situații grave pentru țară.

Este și cazul acelor legi controversate, votate la finele anului în pripă și fără avizul Guvernului de atunci, pe care îl conduceam și care au fost declarate neconstituționale anume din acest considerent.

Cu regret, vedem că această tendință foarte periculoasă, când în Parlament se votează legi fără avizul Guvernului, continuă. Cel mai recent exemplu este acea lege de compensare a energiei electrice pentru toți consumatorii, indiferent de nivelul veniturilor beneficiarilor. Pe lângă faptul că este o inițiativă irațională, de aceste compensații urmând să beneficieze și cei care stau cu milioane de lei în conturi și care nu au nevoie de ajutor, această lege este atacabilă, deoarece Constituția, dar și Legea 161 foarte clar prevăd că orice lege cu componentă financiară obligatoriu trebuie să aibă avizul pozitiv al Guvernului.

Iar marea temere este că, prin astfel de majorări neîntemeiate și fără acoperire financiară a chletuielilor bugetare, în partea a doua a anului, spre toamnă, am putea ajunge într-o situație deloc bună, când statul nu își va putea onora multe plăți planificate.

Personal, am promis că, împreună cu echipa Partidului Dezvoltării și Consolidării Modovei nu vom tolera populismul și nu vom veni cu promisiuni deșarte sau irealizabile. Noi vom spune lucrurilor pe nume, din respect față de oameni și vom promova acele inițiative care sunt cu adevărat necesare și beneficie pentru țară și pentru oameni”, a mai spus Chicu.

Despre reușitele și eșecurile Guvernului, pe care am avut onoarea să-l conduc, regretele personale și viziunile noului proiect politic (PDCM), lansat recent, Ion Chicu a vorbit în cadrul interviului marca Primele Știri de la Prime Tv Moldova.