Loading...

Ion Chicu : Istoria cu datoria Moldovagaz față de Gazprom pentru livrările de gaze va avea continuitate și încă mult timp înainte va fi subiect de discuție

 

Președintele PDCM scoate la iveală incompetența celor care ne conduc. Recent, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei şedinţe publice că Republica Moldova nu are o datorie de 800 de milioane de dolari către Gazprom, așa cum pretinde compania rusească. 

În cadrul emisiunii Rezoomat de la postul de televiziune RLIVE, Ion Chicu, fiind întrebat despre aceste cifre și ce cunoaște ex-premierul despre datoria  Moldovagaz față de Gazprom, a răspuns tranșant că mereu este surpins de minciunile debitate de liderul statului.

 ”Trebuie să așteptăm, să vedem care este raportul oficial de audit. Maia Sandu a spus că nu există datoria de 800 mln, dar a spus care este datoria? Dacă zicea că e zero lei, atunci puteam face o concluzie. Eu imi amintesc că în anul 2020 când mi se raporta despre datoria Moldovagaz către Gazprom, a malului drept,  era vorba de  390 de mln, restul erau vreo 300 de  mln  de dolari penalități calculate. Niciodată nu a fost  invocată cifra de 800 de mln precum a menționat șefa statutului. Chiar și când au lansat auditul  în toamna anului 2021 se vehicula un sold al datoriei de 700 mln dolari. Dacă urmăriți toată presa, atunci veți vedea că nu a apărut altă cifră.”, a subliniat Ion Chicu. 

În dimineața zilei de astăzi ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, a susținut un brifieng de presă în care a vorbit despre rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz. Acesta a anunțat că la momentul efectuării auditului, datoria era de 756 milioane de dolari, între timp o parte din datorie s-a plătit și putem  vorbi de un stoc de datorii la sfârșitul lunii martie 2022, de 709 milioane de dolari.

Potrivit lui Parlicov, recunoașterea a 709 mln de dolari înseamnă că fiecare gospodărie este datoare cu 1000 de dolari. Ministrul Parlicov menționează că cea mai mare parte a acestei datorii nu este confirmată prin documente. 

Totodată, președintele PDCM a atras atenția asupra altor aspecte legate de acest subiect. ”M-aș bucura ca această companie care a efectuat auditul să contrazică tot ceea ce s-a făcut până acum, să contrazică acele acte de verificare care se fac în mod normal, să contrazică rapoartele de audit efectuate în fiecare an de către Moldovagaz, realizate de companii tot nu moldovenești, aș vrea să văd cum se confruntă o companie străină de audit cu companiile acestea noi, în ceea ce privește cifrele.  Vom avea mult de discuții în viitor pe acest subiect inclusiv la acest aspect.”, a concluzionat politicianul.