PDCM s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate cu sloganul „Împreună pentru Țară”

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei și-a lansat, astăzi, candidații pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, în cadrul unui eveniment public, organizat la sediul central din Chișinău. Președintele PDCM, Ion Chicu,  a anunțat intrarea partidului în campania electorală cu sloganul „Împreună pentru Țară”, exprimând încrederea în reușita PDCM la alegeri.

La deschiderea evenimentului, Ion Chicu a declarat că Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei  intră în această campanie electorală cu un mesaj onest și asumat. “Ţara e în mare dificultate, dar împreună putem depăși orice greutate”, a spus Chicu. Liderul PDCM a subliniat că programul electoral al formațiunii este unul pentru țară, realist și fără alternativă. „Să spui oamenilor adevărul și realitatea nu e cea mai la modă strategie electorală. Noi, însă, ne-o asumăm.  Noi preferăm să spunem lucrurilor pe nume. Populismul și promisiunea goală este o ofensă față de alegător, corupție, un furt din viitorul țării”, a declarat Ion Chicu.

În programul electoral, anunțat de Ion Chicu,  PDCM își asumă obiectivul de a asigura o creștere cu 50% a volumului economiei, care va fi obținută prin reducerea impozitelor și investiții în infrastructură. De asemenea, PDCM își asumă angajamentul de a majora cu 70% salariul mediu în economie, în următorii 4 ani, obiectiv care poate fi obținut prin digitalizarea proceselor și dezvoltarea platformelor industrial, lansate în 2020. Alte obiective sunt: subvenționarea şi crearea noilor locuri de muncă și a salariilor tinerilor;  extinderea  programului “Prima Casă” și lansarea programului “Primul automobil” pentru familii tinere cu copii; majorarea  salariilor pedagogilor și bugetarilor cu 70%; introducerea, începând cu 2022, a unei pensii în plus – pensia a 13-ea, pentru cei cu pensia sub minimul de existență și majorarea pensiei minime la 4000 de lei.

Al doilea mesaj, din cadrul evenimentului de lansare a PDCM, a aparținut secretarului general al formaţiunii, ex-ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care a punctat că, domeniul ocrotirii Sănătății, alături de cel al Educației, Culturii şi Cercetării, trebuie să constituie o prioritate absolută pentru societate. „Am văzut că insuficiența finanțării sistemului de sănătate, dar și pseudo reformele, promovate pe parcursul mai multor  ani, au distorsionat sistemul de sănătate și au generat riscuri funcționale majore. Doar capacitatea exemplară a medicilor a permis, în 2020, să evităm un colaps al sistemului de sănătate. PDCM își propune să soluționeze problema insuficienței personalului medical prin motivarea financiară adecvată şi prin crearea condițiilor corespunzătoare de muncă. Serviciile medicale trebuie să fie accesibile pentru fiecare cetățean, oriunde trăiește”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Vicepreședintele PDCM, Anatol Usatîi, ex-ministrul Economiei și Infrastructuri a prezentat prioritățile formațiunii pentru modernizarea infrastructurii, majorarea veniturilor cetățenilor, dar și creșterea economică anuală. Potrivit lui Usatîi, angajamentele PDCM, pentru următorii ani, nu sunt simple promisiuni, dar o abordare pragmatică. Obiectivele sunt continuarea proiectelor internaționale de reabilitare a drumurilor naționale, inclusiv prin crearea premiselor pentru construcția autostrăzii de la vest spre est, continuarea autostrazii Târgu Mureș – Ungheni, conectarea cu Odessa. De asemenea, PDCM își propune relansarea programului ”Drumuri Bune”, care va asigura reparația anuală a câte o mie de km de drum în interiorul localităților.

Un mesaj de consolidare a fost transmis de către candidatul din UTA Găgăuzia Ana Mardare, care s-a adresat cetăţenilor în limbile rusă, găgăuză și română.  „Pledăm pentru dezvoltare și consolidare. Ne propunem să reunim toți cetățenii țării noastre pentru dezvoltare și prosperare. Este momentul să încetăm lupta între noi pentru această țară săracă. Haideți să ne unim pentru o Moldovă prosperă. Moldoveni și găgăuzi, rușii, bulgari și ucraineni - suntem toți oameni muncitori. Scopul nostru este să creăm condiții decente de muncă și un trai demn fiecărui cetățean”, a declarat Ana Mardare.

Pedagogul Evghenia Mandajî, din Taraclia, a afirmat că intelectualii trebuie readuși în prim-planul vieții politice, în viziunea sa aceasta fiind unica soluție pentru depășirea problemelor țării. Evghenia Mandajî  a vorbit despre obiectivele PDCM în domeniul educației. „Considerăm o prioritate restabilirea educației de calitate, precum și fortificarea rolului școlii în educarea tinerii generații. Problema insuficienței cadrelor pedagogice poate fi soluționată prin măsuri complexe: majorarea salariilor, asigurare cu locuințe etc. Statul trebuie să asigure fiecărui copil acces la educație, cât de mică ar fi localitatea în care ei trăiesc. Nici o localitate nu trebuie să rămână fără școală. Chiar și în cel mai mic sat trebuie să rămână cel puțin ciclul primar de școală, cu revenirea cu timpul a claselor gimnaziale”, a punctat pedagogul din Taraclia.

Vladislav Castraveț a transmis mesajul tinerilor. „Scopul nostru este să reducem exodul de tineret din Republica Moldova. Tineretul este dezamăgit de sistemul meritocratic defect, care promovează persoane incompetente și diluează valoarea persoanelor care depun muncă adevărată și dedicație. Acest scop poate fi atins prin reformele propuse de echipa PDCM în domeniul tineretului printre care : continuarea reformei curriculei școlare, dezvoltarea programelor de studii terțiare armonizate cu necesitățile câmpului muncii, încurajarea angajării cadrelor tinere prin programe de subvenționare bugetar-fiscale a impozitelor achitate de angajatori pentru salariile plătite tinerelor cadre, susținerea și promovarea sportului.

În finalul evenimentului, președintele PDCM a dat un mesaj de mobilizare, solicitând, în același timp, tuturor partidelor și candidaților o campanie corectă. „Suntem partidul rațiunii și pragmatismului, suntem partidul viitorului. Mă adresez colegilor mei de partid – fiți onești cu oamenii, nu le promiteți populisme. Respectați oamenii. Doar această atitudine are viitor politic.  Eu vreau să rog toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent unde se află: faceți o alegere chibzuită.  Alegeți conștient și asumat! Nu mai alegeți între răul mai mic și mare! Alegeți profesionalismul și patriotismul! Gândiți-vă la voi, gândiți-vă la familie, gândiți-vă la casă”, a conchis Ion Chicu.